Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na dużą blachę. Słodkie, lekko wilgotne i puszyste.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12098
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12778
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4243
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12098
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1352
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12778
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4243
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i zagniatamy. Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. W miseczce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę, do uzyskania grudek. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Blachę o wym. 30 x 40 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry, posypujemy równomiernie kruszonką. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Smacznego.