Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na dużą blachę. Słodkie, lekko wilgotne i puszyste.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24489
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4390
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1186
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1326
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4368
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24489
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4390
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1186
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1326
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4368
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i zagniatamy. Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. W miseczce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę, do uzyskania grudek. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Blachę o wym. 30 x 40 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry, posypujemy równomiernie kruszonką. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Smacznego.