Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10430
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3059
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 841
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10430
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3059
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 841
Składniki
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką. Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.