Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Składniki
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką. Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.