Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyczytałam w pewnej starej książce że najlepsze wypieki są z krupczatki, no i spróbowałam :) faktycznie chyba lepsze
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1035
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666495
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1035
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666495
Składniki
Zaczyn: drozdże z cukrem rozgnieść widelcem, zalać mlekiem (całą szklanką) i dodać 4łyżki mąki. Poczekac ok. 15 min. aż wyrośnie. Po tym czasie dodać mąkę, rozmieszane jajka, stopione ciepłe masło, cukier oraz armat waniliowy (odrobinę). Zagnieśc ciasto musi odchodzić od ręki. . Odstawć. 3 budynie waniliowe zagotować jak na 2 czyli w 1l. mleka. Mleko gotujemy z laską wanilii (przed wlaniem rozrobionego proszku trzeba wyjąć). Do mleka dodajemy także skókę z pomarńczy lub cytryny oraz przyprawę do sernika oraz cukier no chyba że budyń mamy juz posłodzony. Do ugotowanego budyniu świetnie będą pasowały namoczone rodzynki. Po koniec gotowania dodajmy 2 łyzeczki masła. Ilość: na 2 ciasta. Ciasto w tortownicy zrobiłam tak: drożdżowe podzieliłam na 3 części. na spód 1 warstwa (rozwałkowałam normalnie jak kruche) potem budyń, kolejna warstwa ciasta i budyń na koniec znowu ciasto i posypałam kruszonką. Natomiast ciasto w keksówce: rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy budyniem izwijamy jak roladę. Wkładamy do formy a jeśli ciasto będzie dłuże to brzegi zawijamy. Powstanie wtedy taka charakterystyczna "kopułka" po upieczeniu. Ciasta zanim włożymy do piekarnika musza postać conajmniej 20 min pod przykryciem. Jeszcze urosną. Pieczemy ok. 20 min. góra/ dół w 180stopniach.