Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dumnej mamy to niezwykle prosty do przygotowania deser, który wyjdzie nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Jest też idealne dla zapracowanych mam, które chcą zaserwować swoim pociechom coś pysznego i słodkiego. Z tego ciasta z pewnością można być dumnym, ale najbardziej zachwycone będą dzieci. Kawałki tego deseru znikną w mgnieniu oka.
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 290
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 447
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 290
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 199
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 447
Składniki
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj jajko i utrzyj wszystko razem. Wsyp połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie połącz. Następnie dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
W międzyczasie umieść pokrojoną cytrynę, rodzynki i orzechy w misie blendera. Zblenduj składniki ze sobą, pozostawiając nieco większe cząstki. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim masę cytrynową. Wstaw deser z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjmij i ostudź. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Ciasto dumnej mamy udekoruj wiórkami skórki i kawałkami całych orzechów włoskich. Możesz podawać je od razu po upieczeniu.