Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dumnej mamy to niezwykle prosty do przygotowania deser, który wyjdzie nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Jest też idealne dla zapracowanych mam, które chcą zaserwować swoim pociechom coś pysznego i słodkiego. Z tego ciasta z pewnością można być dumnym, ale najbardziej zachwycone będą dzieci. Kawałki tego deseru znikną w mgnieniu oka.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 251
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1315
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 251
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Składniki
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj jajko i utrzyj wszystko razem. Wsyp połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie połącz. Następnie dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza przez 30 minut.
W międzyczasie umieść pokrojoną cytrynę, rodzynki i orzechy w misie blendera. Zblenduj składniki ze sobą, pozostawiając nieco większe cząstki. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim masę cytrynową. Wstaw deser z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjmij i ostudź. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Ciasto dumnej mamy udekoruj wiórkami skórki i kawałkami całych orzechów włoskich. Możesz podawać je od razu po upieczeniu.