Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców. Dodając mąkę owsianą bezglutenową zamiast mąki orkiszowej ciasto będzie bezglutenowe
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 631
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12311
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 631
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12311
Składniki
Bakalie, nasiona i orzechy posiekać. Wymieszać i przesypać do miski. Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać posiekane bakalie, nasiona i orzechy i wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach C godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oliwy lub oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).