Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie również przyszedł czas na dynię :) ostatnio staram się ją wykorzystywać jak najczęściej, a ponieważ jest to słodkie warzywo, to idealnie nadaje się do deserów i ciast. Mam nadzieję, że uda mi się podzielić z Wami większością moich dyniowych przepisów. Jako pierwsze jest ciasto a'la fudge, baaardzo proste i szybkie w wykonaniu. Musimy mieć tylko puree z dyni. Ja gdy robię puree to zawsze w większej ilość i później je porcjuje i zamrażam. Polecam ten sposób każdemu. Można je wykorzystać do różnych potraw, makaronów, sosów, tart, ciast czy koktajli. Ja nawet ostatnio robiłam z nim kawę ;) Ale wracając do mojego przepisu na ciasto, to ja zrobiłam je w okrągłym pojemniku. Można również ułożyć je w kwadratowym a następnie pokroić je na batony, gdyż ma kleistą konsystencję. Takie batony są świetną przekąską czy w domu czy na wynos :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10748
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9175
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10748
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9175
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
By zrobić puree z dyni wystarczy ją pokroić, posmarować olejem i wstawić do piekarnika na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez około 30-40min w 200 stopniach, właściwie to zależy od tego jak grube macie kawałki, ogólnie pieczemy do miękkości. Następnie oddzielamy miąższ i blendujemy go na gładką masę. Puree jest gotowe, można je przechowywać w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Możemy również ugotować dynię na parze i następnie zblendować.
Wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na jednolitą masę. Formę lub pojemnik (ja robiłam w plastikowym pojemniku nadającym się do mrożenia) wykładamy folią spożywczą. Do pojemnika wkładamy masę dyniową. Orzechy delikatnie siekamy i układamy na wierzchu ciasta. Całość przykrywamy folią, jeśli pojemnik ma przykrywkę, to można go zamknąć. Ciasto wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Smacznego :)