Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dziadek do orzechów to jeden z najprostszych i zarazem najefektowniejszych przepisów na orzechowy deser. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Możecie przygotować go w formie tortu urodzinowego lub świątecznego poczęstunku. Po ten przepis najlepiej sięgnąć jesienią bądź zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców.
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36228
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 137
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31289
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3844
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36228
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 137
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31289
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3844
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij razem z cukrem na puszystą, sztywną pianę.
Do żółtek dodaj olej. Składniki zmiksuj.
Pianę z białek dodaj do ubitych żółtek. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką. Dodaj zmielone orzechy i mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Orzechowy biszkopt wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Słodką śmietankę przełóż do miski. Ubij na sztywną pianę. Dodaj serek mascarpone i cukier puder. Składniki zmiksuj do połączenia.
1/3 kremu przełóż do osobnej miski. Dodaj kakao. Składniki zmiksuj.
Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój na pół, tak aby powstały dwa równej wysokości blaty ciasta.
Przygotuj poncz. Do szklanki z ciepłą wodą wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Składniki mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dwa blaty ciasta nasącz ponczem.
Na pierwszy blat ciasta wyłóż całą śmietankową masę. Powierzchnię wyrównaj. Przykryj krem drugą połową biszkoptu. Na górę wypieku wyłóż połowę kremu czekoladowego. Drugą część kremu przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Udekoruj ciasto według upodobań.
Ciasto dziadek do orzechów wstaw do lodówki na całą noc. Serwuj na drugi dzień. Smacznego!