Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dzidziuś jest tak proste w przygotowaniu, że nawet małe dzieci poradziłyby sobie z jego upieczeniem. Dodatkowo jest wyjątkowo pyszne, pełne dżemów owocowych. Możesz użyć swoich ulubionych, nie tylko tych podanych w przepisie.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Składniki
Dżemy przenieś do osobnych misek. Każdy z nich wymieszaj z dwoma łyżkami skrobi ziemniaczanej. Odstaw.
W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir. Stopniowo dodawaj mieszankę masła i jajek, na przemian z kwaśną śmietaną. Zakończ na mące.
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej połowę masy i wygładź. Nakładaj naprzemiennie po łyżce każdego z dżemów, zachowując odstęp ok. 2 cm od brzegów. Zalej warstwę dżemów drugą częścią masy ciasta.
Ciasto dzidziuś wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 55-65 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przez 25 minut przed krojeniem.
Podawaj ciasto udekorowane cukrem pudrem i płatkami czekoladowymi.