Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dzidziuś jest tak proste w przygotowaniu, że nawet małe dzieci poradziłyby sobie z jego upieczeniem. Dodatkowo jest wyjątkowo pyszne, pełne dżemów owocowych. Możesz użyć swoich ulubionych, nie tylko tych podanych w przepisie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5005
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5005
Składniki
Dżemy przenieś do osobnych misek. Każdy z nich wymieszaj z dwoma łyżkami skrobi ziemniaczanej. Odstaw.
W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj wanilię.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir. Stopniowo dodawaj mieszankę masła i jajek, na przemian z kwaśną śmietaną. Zakończ na mące.
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej połowę masy i wygładź. Nakładaj naprzemiennie po łyżce każdego z dżemów, zachowując odstęp ok. 2 cm od brzegów. Zalej warstwę dżemów drugą częścią masy ciasta.
Ciasto dzidziuś wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 55-65 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przez 25 minut przed krojeniem.
Podawaj ciasto udekorowane cukrem pudrem i płatkami czekoladowymi.