Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z czekoladą jest po prostu nieziemskie. Wypiek jest wilgotny, sprężysty, rozpływający się w ustach. Lekko gorzki aromat jest idealnie złagodzony przez lekko karmelowy smak cukru i delikatność maślanki. Ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje.
Średnica formy: 20 cm.
Polecam.
Odsłon: 289
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 204
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 289
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 204
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 114
Składniki
Przygotuj ciasto. Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiej do małej miski.
W osobnej misce utrzyj cukier, masło, jajka, espresso i ekstrakt waniliowy przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj przez kolejną minutę.
Do mokrych składników wsyp suche, a następnie dodaj maślankę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem. Przelej do niej masę i wstaw do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto espresso wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski.
Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Zalej nią czekoladę. Odstaw całość na kilka minut, a następnie dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotowaną polewą zalej ciasto. Wstaw je do lodówki, aż czekolada zastygnie. Podawaj na zimno.