Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z czekoladą jest po prostu nieziemskie. Wypiek jest wilgotny, sprężysty, rozpływający się w ustach. Lekko gorzki aromat jest idealnie złagodzony przez lekko karmelowy smak cukru i delikatność maślanki. Ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje.
Ciasto Espresso
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 90 g maślanki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 60 g gorzkiej czekolady 60%
- 90 ml świeżo zaparzonego espresso
- 25 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Polewa:
- 180 g czekolady gorzkiej 60%
- 180 g śmietanki 36%
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 90 g maślanki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 60 g gorzkiej czekolady 60%
- 90 ml świeżo zaparzonego espresso
- 25 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Polewa:
- 180 g czekolady gorzkiej 60%
- 180 g śmietanki 36%

Potrzebne przybory kuchenne
Średnica formy: 20 cm.
Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiej do małej miski.
W osobnej misce utrzyj cukier, masło, jajka, espresso i ekstrakt waniliowy przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj przez kolejną minutę.
Do mokrych składników wsyp suche, a następnie dodaj maślankę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem. Przelej do niej masę i wstaw do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto espresso wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski.
Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Zalej nią czekoladę. Odstaw całość na kilka minut, a następnie dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotowaną polewą zalej ciasto. Wstaw je do lodówki, aż czekolada zastygnie. Podawaj na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4001

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 503
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4001

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 503



Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 90 g maślanki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 60 g gorzkiej czekolady 60%
- 90 ml świeżo zaparzonego espresso
- 25 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 180 g czekolady gorzkiej 60%
- 180 g śmietanki 36%
Przygotuj ciasto. Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiej do małej miski.
W osobnej misce utrzyj cukier, masło, jajka, espresso i ekstrakt waniliowy przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj przez kolejną minutę.
Do mokrych składników wsyp suche, a następnie dodaj maślankę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem. Przelej do niej masę i wstaw do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto espresso wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski.
Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Zalej nią czekoladę. Odstaw całość na kilka minut, a następnie dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotowaną polewą zalej ciasto. Wstaw je do lodówki, aż czekolada zastygnie. Podawaj na zimno.
Pyszotka:)