Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z czekoladą jest po prostu nieziemskie. Wypiek jest wilgotny, sprężysty, rozpływający się w ustach. Lekko gorzki aromat jest idealnie złagodzony przez lekko karmelowy smak cukru i delikatność maślanki. Ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje.
Średnica formy: 20 cm.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Przygotuj ciasto. Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiej do małej miski.
W osobnej misce utrzyj cukier, masło, jajka, espresso i ekstrakt waniliowy przez ok. 3 minuty. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj przez kolejną minutę.
Do mokrych składników wsyp suche, a następnie dodaj maślankę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem. Przelej do niej masę i wstaw do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto espresso wyjmij z pieca i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski.
Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Zalej nią czekoladę. Odstaw całość na kilka minut, a następnie dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przygotowaną polewą zalej ciasto. Wstaw je do lodówki, aż czekolada zastygnie. Podawaj na zimno.