Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto biszkoptowe z orzechami, makiem i kremem czekoladowym. Polane polewą czekoladową. Pyszne, leciutkie i bardzo dobre. Idealnie nada się na święta czy po prostu spotkanie rodzinne. Zapraszam
blaszka ok 25x35, mikser, nóż, łyżka
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nic stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka Studzimy i kroimy na dwa spody.
CIASTO MAKOWO-ORZECHOWE Orzechy włoskie siekamy dość grubo. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo wciąż miksując cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę, suchy mak, posiekane orzechy, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut. Studzimy
KREM Do kubeczka dajemy żelatynę, zalewamy gorąca wodą-dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, gdy krem nie jest jeszcze całkowicie gęsty dodajemy krem czekoladowy i miksujemy do gęstej konsystencji ***Ja do kremu nie dodawałam już cukru, ponieważ krem czekoladowy go słodzi, ale możecie spróbować kremu i jeśli dla Was jest mało słodki możecie go sobie dosłodzić cukrem pudrem Na koniec do kremu dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy lekko kawą, wykładamy połowę kremu, na krem ciasto makowo-orzechowe, na nie resztę kremu i drugi spód biszkoptowy.Też go lekko nasączamy kawą.
Składniki na polewę dajemy do miseczki i wstawiamy do mikrofali na ok 1 minutę na najwyższej mocy lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy do gładkiej konsystencji. Czekolada powinna być dobrej jakości. Polewamy ciasto, możemy je dodatkowo posypać posypką, orzechami czy np białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.