Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto pomarańczowe z napojem Fanta. Jest niezwykle proste w przygotowaniu, a udekorowane plasterkami pomarańczy pięknie prezentuje się na talerzu. Idealny smakołyk dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami.
mikser, tortownica o średnicy 24-26 cm
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 105
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 705
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 111
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 149
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 105
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 705
Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...
Odsłon: 111
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 149
Składniki
Zacznij od przygotowania syropu. Pomarańcze dokładnie umyj, osusz, skórkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, pozostałe owoce pokrój na równej grubości plasterki (około 3-4 mm).
W rondelku połącz skórkę pomarańczową z sokiem, wodą i cukrem. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstego syropu. Następnie zatop w syropie plasterki pomarańczy. Całość podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut. Na koniec plasterki pomarańczy przełóż na sitko i odcedź z nadmiaru syropu. Syrop odstaw na bok.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spód wyłóż plastry pomarańczy.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Składniki miksuj na puszystą jajeczną masę przez około 5 minut. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i napój Fanta. Składniki miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto przelej delikatnie do tortownicy z ułożonymi na spodzie plasterkami pomarańczy. Ciasto Fanta piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Upieczone ciasto wystudź, następnie odwróć do góry dnem i zdejmij formę razem z papierem do pieczenia. Ponownie podgrzej syrop. Następnie przy użyciu pędzelka rozsmaruj syrop na plasterkach pomarańczy.