Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Fillo Teo Vafidisa z nadzieniem z ciemnej i białej czekolady oraz orzechów włoskich
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1889
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14691
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19729
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1889
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14691
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19729
Składniki
Rodzynki namoczyć w brandy Metaxa przez 15 minut i odsączyć. Białko jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Posiekać kuwerturę i białą czekoladę oraz orzechy, dodać cynamon i goździki, a następnie rodzynki i wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto Fillo Kanaki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Blaszkę do pieczenia o średnicy 20cm nasmarować oliwą z oliwek. Połowę opakowania ciasta Fillo Kanaki układać w blaszce płaty kolejno jeden na drugim, każdy uprzednio smarując oliwą z oliwek. Wyłożyć masę orzechowo czekoladową i rozłożyć równomiernie. Wystające z blaszki płaty ciasta Fillo Kanaki zawinąć do wewnątrz. Układać pozostałe płaty posmarowanie oliwą z oliwek, a wystające brzegi delikatnie wsunąć za pomocą noża po brzegach blaszki. Delikatnie naciąć ciasto bardzo ostrym nożem na porcje. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 40 minut na złoty kolor. Kroić na porcje po przestudzeniu.