Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Fillo Teo Vafidisa z nadzieniem z ciemnej i białej czekolady oraz orzechów włoskich
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 243
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 156
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 894
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 243
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 156
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 894
Składniki
Rodzynki namoczyć w brandy Metaxa przez 15 minut i odsączyć. Białko jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Posiekać kuwerturę i białą czekoladę oraz orzechy, dodać cynamon i goździki, a następnie rodzynki i wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto Fillo Kanaki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Blaszkę do pieczenia o średnicy 20cm nasmarować oliwą z oliwek. Połowę opakowania ciasta Fillo Kanaki układać w blaszce płaty kolejno jeden na drugim, każdy uprzednio smarując oliwą z oliwek. Wyłożyć masę orzechowo czekoladową i rozłożyć równomiernie. Wystające z blaszki płaty ciasta Fillo Kanaki zawinąć do wewnątrz. Układać pozostałe płaty posmarowanie oliwą z oliwek, a wystające brzegi delikatnie wsunąć za pomocą noża po brzegach blaszki. Delikatnie naciąć ciasto bardzo ostrym nożem na porcje. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 40 minut na złoty kolor. Kroić na porcje po przestudzeniu.