Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Fillo Teo Vafidisa z nadzieniem z ciemnej i białej czekolady oraz orzechów włoskich
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5235
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5235
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Rodzynki namoczyć w brandy Metaxa przez 15 minut i odsączyć. Białko jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Posiekać kuwerturę i białą czekoladę oraz orzechy, dodać cynamon i goździki, a następnie rodzynki i wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto Fillo Kanaki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Blaszkę do pieczenia o średnicy 20cm nasmarować oliwą z oliwek. Połowę opakowania ciasta Fillo Kanaki układać w blaszce płaty kolejno jeden na drugim, każdy uprzednio smarując oliwą z oliwek. Wyłożyć masę orzechowo czekoladową i rozłożyć równomiernie. Wystające z blaszki płaty ciasta Fillo Kanaki zawinąć do wewnątrz. Układać pozostałe płaty posmarowanie oliwą z oliwek, a wystające brzegi delikatnie wsunąć za pomocą noża po brzegach blaszki. Delikatnie naciąć ciasto bardzo ostrym nożem na porcje. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 40 minut na złoty kolor. Kroić na porcje po przestudzeniu.