Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę się zastanawiam , dlaczego ciasto Fionia jest w kolorach różu , czerwieni? Przecież ona tak jak Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta. Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej niedzieli.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 847
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 847
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową. Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!