Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 26
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 36
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 34
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 35
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 28
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 26
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 36
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 34
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 35
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 28
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy a następnie układamy w blaszce posmarowanej olejem, formując wyższe brzegi. Białko przekładamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy trzepaczką, po czym smarujemy nim całe ciasto. Ciasto pieczemy w temp 200 st. C około 10 – 15 minut aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto francuskie i dokładnie ją rozprowadzamy. Brzegi ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Obrane owoce kiwi kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy je na wierzchu ciasta w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.