Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1142
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5672
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8766
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18198
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1142
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5672
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8766
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18198
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy a następnie układamy w blaszce posmarowanej olejem, formując wyższe brzegi. Białko przekładamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy trzepaczką, po czym smarujemy nim całe ciasto. Ciasto pieczemy w temp 200 st. C około 10 – 15 minut aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto francuskie i dokładnie ją rozprowadzamy. Brzegi ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Obrane owoce kiwi kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy je na wierzchu ciasta w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.