Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesiek to pojemne określenie, pod którym kryją się rozmaite słodkości – pieczone i bez pieczenia – inspirowane popularnym wafelkiem. Poniżej znajdziesz przepis na mocno czekoladowy wariant – ciasto à la brownie z orzechową nutą, przekładane masą z chrupiących Grześków. Wybierz te, które lubisz najbardziej. Jeśli nie chcesz przesadzić z ilością czekolady, wykorzystaj wafelki kakaowe bez polewy.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej (w metalowym naczyniu umieszczonym nad garnkiem z wodą gotująca się na wolnym ogniu). Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z przesianą przez sitko mąką, kakao i sodą. Wymieszaj łyżką z masą czekoladową. Do uzyskanego ciasta dodaj drobno posiekane orzechy.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 20x20 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Przestudź i podziel na 3 blaty.
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę deserową. Wymieszaj ze śmietaną kremówką. Wafelki Grześki zmiel w malakserze lub włóż do mocnej torebki foliowej i rozgnieć wałkiem. Wymieszaj z 2/3 płynnej czekolady. Przełóż uzyskaną masą blaty ciasta. Oblej je z wierzchu resztą czekolady.