Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesznica to połączenie smaku toffi, kawy i śmietanki. Jest warte każdego grzechu!
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 326
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 326
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Składniki
Przygotuj biszkopt. Włóż masło do rondelka i podgrzej je na średnim ogniu, do momentu aż zacznie zmieniać kolor na złoto-brązowy. Zdejmij garnek z ognia i natychmiast przelej do zimnej miseczki. Odstaw do ostygnięcia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na ze szczyptą soli, do momentu aż zaczną się pienić. Dodaj brązowy cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, miksując krótko na najniższych obrotach, tylko do połącznia składników. Dołóż ekstrakt waniliowy.
Do osobnej miski przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj je w trzech partiach do mieszanki jajecznej i wmieszaj do połączenia. Na koniec dołóż ostudzone masło i dokładnie rozprowadź je w cieście.
Przelej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto i całkowicie ostudź, a następnie podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
W misce ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce krótko zmiksuj mascarpone, a następnie dodaj bitą śmietanę.
Do żelatyny dodaj łyżkę kremu śmietanowego, wymieszaj i przelej całość do głównej miski. Zmiksuj.
Podziel krem na 3 części w stosunku: ½, ¼ i ¼. Do większej części dodaj kawę rozpuszczoną w wodzie, a do jednej mniejszej części dodaj kajmak.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozsmaruj połowę kremu kawowego i przykryj drugim blatem. Następnie połóż drugi blat ciasta.
Kremy śmietanowy i kajmakowy przenieś do dwóch szpryc i wyciśnij na wierzchu ciasta dekoracyjne paski. Całość posyp kakao.
Ciasto Grzesznica wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.