Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto herbaciane to idealna propozycja do popołudniowej herbaty czy porannej kawy, ale także jako drugie śniadanie czy deser. Dzięki oliwie z oliwek, wypiek zachwyci swoją wilgotną i puszystą konsystencją. Aromatyczny, czekoladowy wir ciekawie przełamuje smak, a dość intensywny aromat herbaciany zapada w pamięć na długo.
Wymiary formy: 35x12 cm.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14492
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 135
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14492
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 135
Składniki
Mleko podgrzej do temperatury ok. 80 st. Celsjusza. Zalej płynem torebkę od herbaty i odstaw do ostygnięcia. Torebkę wyjąć i wyrzucić.
W średniej misce wymieszaj kakao, 3 łyżki cukru i wodę do uzyskania gęstej pasty. Odstaw.
W większej misce utrzyj trzepaczką pozostały cukier, oliwę i wanilię do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, ubijając ok. minuty po każdym z nich.
Do trzeciej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodawaj na przemian z mlekiem herbacianym do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach.
Z przygotowanego ciasta przełóż jedną szklankę do osobnej miseczki i dodaj pastę kakaową. Wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej ok. 1/3 jasnej masy, następnie ciemną masę i pozostałe jasne ciasto. Patyczek do szaszłyków wbij w środek ciasta i kilka razy przeciągnij po całej długości, tworząc dekoracyjne esy floresy.
Wstaw ciasto herbaciane do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza. Piecz je przez 45 minut lub do czystego patyczka.
Wypiek wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez 15 minut. Zdejmij formę i całkowicie ostudź.
Podawaj do herbaty lub kawy.