Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Hrabia Monte Christo to wykwintny, kakaowy miodownik. Aby był naprawdę pyszny, zacznij przygotowywać go dwie doby przed konsumpcją.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 270
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 270
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3631
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Umieść w garnku z nieprzywierającym dnem miód, masło, brązowy cukier i sól. Podgrzej na palniku o średniej mocy. Cały czas mieszaj powstającą masę. Gdy się zagotuje, wmieszaj do niej sodę i zdejmij rondelek z palnika. Odstaw masę miodową do przestudzenia.
Przesiej przez sitko mąkę i kakao. Do przestudzonej masy miodowej wmieszaj szpatułką żółtka, a następnie – mąkę z kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolite, kleiste ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do nich skrobię i dokładnie wymieszaj. Zagotuj w rondelku mleko z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii (na czas gotowania włóż do mleka także sam strąk). Gorące mleko stopniowo wlej do naczynia z jajkami. Cały czas mieszając, połącz w jednolitą masę. Przełóż ją do rondelka i – nie przerywając mieszania – ponownie podgrzej. Gotuj do chwili, aż zgęstnieje. Zdejmij rondelek z palnika. Do gorącej masy dodaj posiekane masło i wymieszaj do połączenia składników.
Odstaw masę budyniową do przestudzenia. Przykryj jej powierzchnię kawałkiem folii spożywczej, aby nie powstał kożuch. Przestudzoną masę przenieś do lodówki. Pozostaw na noc.
Zagnieć krótko schłodzone ciasto i podziel na 8-10 równych części. Każdą porcję po kolei rozwałkuj na dość cienki placek (wszystkie placki muszą być jednakowej wielkości), ponakłuwaj go widelcem, rozłóż na wyłożonej papier do pieczenia blasze i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170°C. Placki piecz po 8-10 minut – aż się zarumienią.
Krótko zmiksuj schłodzony krem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszaj ją z kremem.
Przełóż kremem blaty ciasta. Na gotowe ciasto nałóż rant cukierniczy (by nie wysychało), przykryj je z wierzchu talerzem i dociąż. Wstaw na noc do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło wymieszaj na jednolitą polewę. Przestudź. Równomiernie rozprowadź polewę na cieście. Udekoruj je dropsami czekoladowymi. Wstaw z powrotem do lodówki, by polewa całkowicie stężała.