Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami
Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka
Składniki
- *blaszka 25x35cm
- *używam szklanki 250ml
- SPODY
- -150g masła lub margaryny
- -3 szklanki mąki pszennej do podsypania
- -5 łyżek miodu
- -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4
- -1 łyżka sody oczyszczonej
- -1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
- -3 jajka
- KREM ORZECHOWY
- -350g orzechów włoskich
- -300ml mleka
- -3/4 szkl cukru
- -300g masła
- JABŁKA
- -ok 2 kg jabłek
- -galaretka cytrynowa
- DODATKOWO
- -puszka masy kajmakowej
- -trochę orzechów do posypania
Składniki
- *blaszka 25x35cm
- *używam szklanki 250ml
- SPODY
- -150g masła lub margaryny
- -3 szklanki mąki pszennej do podsypania
- -5 łyżek miodu
- -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4
- -1 łyżka sody oczyszczonej
- -1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
- -3 jajka
- KREM ORZECHOWY
- -350g orzechów włoskich
- -300ml mleka
- -3/4 szkl cukru
- -300g masła
- JABŁKA
- -ok 2 kg jabłek
- -galaretka cytrynowa
- DODATKOWO
- -puszka masy kajmakowej
- -trochę orzechów do posypania

Etapy przygotowania
SPODY Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor ***Odsyłam do filmu by zobaczyć jak to wygląda*** Masę ściągamy z ognia i studzimy. Dodajemy 3 jajka, mieszamy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało) Następnie ciasto dzielimy na 3 części Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody
JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości. Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy
KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje) Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje. Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3368

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 211


Składniki
- *blaszka 25x35cm
- *używam szklanki 250ml
- SPODY
- -150g masła lub margaryny
- -3 szklanki mąki pszennej do podsypania
- -5 łyżek miodu
- -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4
- -1 łyżka sody oczyszczonej
- -1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
- -3 jajka
- KREM ORZECHOWY
- -350g orzechów włoskich
- -300ml mleka
- -3/4 szkl cukru
- -300g masła
- JABŁKA
- -ok 2 kg jabłek
- -galaretka cytrynowa
- DODATKOWO
- -puszka masy kajmakowej
- -trochę orzechów do posypania
SPODY Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor ***Odsyłam do filmu by zobaczyć jak to wygląda*** Masę ściągamy z ognia i studzimy. Dodajemy 3 jajka, mieszamy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało) Następnie ciasto dzielimy na 3 części Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody
JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości. Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy
KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje) Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje. Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć
Świetne.
Pyszotka:)
Bardzo ładna i smaczna propozycja. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-slodki-przekladaniec-bez-pieczenia,1987372,bobby.html
Kolejne rewelacyjne i bardzo smakowite ciasto w Twoim wykonaniu. Po prostu pychotka.;)