Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
SPODY Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor ***Odsyłam do filmu by zobaczyć jak to wygląda*** Masę ściągamy z ognia i studzimy. Dodajemy 3 jajka, mieszamy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało) Następnie ciasto dzielimy na 3 części Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody
JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości. Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy
KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje) Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje. Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć