Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienne ciasto z polewą z ajerkoniaku. Na dużą blachę.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2734
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 186
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2734
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 186
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Składniki
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ponacinać grzbiety jabłek. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką blachę (30X20cm) wysmarować masłem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Potem wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mąką wlewać ajerkoniak. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Naprzemiennie poukładać owoce.
Śmietanę, cukier i jajka wymieszać na gładką masę. Dodać ajerkoniak i mąkę ziemniaczaną i ponownie dobrze wymieszać. Krem wylać na wierzch ciasta. Piec ok. 45 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)