Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które udaje że jest jajkiem sadzonym.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7713
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7713
Składniki
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać cukier waniliowy, jajka. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dość szybko wyrobić kruche ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu ostudzić na kratce.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i odrobiny soli. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z syropu.
Na cieście rozprowadzić białko tak aby wyglądało jak białko w sadzonym jajku. W środek włożyć po połówce brzoskwini. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w 180 C. Możemy posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Gotowe ciasto kroimy na porcje tak aby każdy dostał kawałek "sadzonego jajka".
Możemy też po upieczeniu ciasta rozprowadzić ubitą śmietankę i brzoskwinię, tak aby imitowały sadzone jajko - wówczas nie pieczemy go ponownie:)