Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na specjalne okazje, gdyż jest bardzo pracochłonne. Składa się z kruchego ciasta z bezą i wiśniami. Blaty przełożone kremem budyniowym. Bardzo efektowne i smaczne.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12616
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12616
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 160
Składniki
Ciasto kruche: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem oraz cukier puder. Mieszamy, dodajemy zimne masło, siekamy i robimy dołeczek do którego wlewamy śmietanę oraz żółtka. Zarabiamy ciasto. Owijamy w worek i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Piana: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na końcu kisiele, delikatnie mieszamy. Pianę dzielimy na 3 części. Ciasto dzielimy na 6 równych części, najlepiej użyć wagi. Dwie części zostawiamy, resztę chowamy do lodówki. Jedną część ciasta wałkujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 1 częścią piany, posypujemy 1 częścią wiśni.
Przykrywamy 2 częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 st. c ok 25-30 minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa takie ciasta. Krem: Jedną szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko, cały czas mieszamy chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Składamy: Krem dzielimy na dwie części, Pierwsze ciasto smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, które również smarujemy kremem, przykrywamy trzecim ciastem Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
:)