Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Jamajka przygotowuje się zazwyczaj na czekoladowym spodzie. Dziś mamy jednak idealną alternatywę, aby przygotować je zupełnie bez pieczenia! Jeśli lubicie serniki na zimno, to ciasto przypadnie Wam do gustu. Nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale wygląda jak z najlepszej cukierni. Jamajkę warto przygotować dzień wcześniej i podać mocno schłodzone.
Tortownica o średnicy 24cm
Polecam.
Odsłon: 1238
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1142
Polecam.
Odsłon: 1238
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1142
Składniki
Rozpuść masło w małym rondelku. Herbatniki albo ciastka czekoladowe rozgnieć w taki sposób, aby miały konsystencję piasku. Możesz to zrobić np. z pomocą blendera. Połącz je z masłem.
Formę wypełnij ciasteczkowym spodem, zrób to dokładnie szpatułką. Umieść ją w lodówce na 20 minut.
Teraz przygotuj masę śmietanowo-czekoladową. Najpierw rozpuść kilka kostek korzystając z rondelka nad garnkiem z gotującą się wodą. Możesz też umieścić je w mikrofali i doprowadzić do płynnej konsystencji. Odstaw do ostudzenia.
Łyżeczkę żelatyny zalej łyżką wody i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie również podgrzej ją do konsystencji płynnej, np. w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubij na sztywno, a kiedy masa będzie gęsta, wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym.
Do żelatyny dodaj łyżkę śmietany i zahartuj. Następnie przełóż całość do masy śmietanowej i wymieszaj. Małymi porcjami wlewaj płynną czekoladę oraz dodaj kakao. Połącz krótko składniki.
Pozostałą śmietankę także ubij za pomocą miksera. Pod koniec dodaj cukier puder i wymieszaj.
Wyciągnij spód z lodówki. Najpierw wyłóż delikatnie połowę ubitej śmietanki. Przełóż masę śmietanowo-czekoladową. Przykryj ją ponownie białą ubitą śmietanką. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotuj banany i galaretkę. Owoce pokrój w plasterki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją od producenta, odejmując 50 ml wody.
Na ciasto wyłóż pokrojone banany i zalej je tężejącą galaretką. Ponownie umieść całość w lodówce, najlepiej na całą noc.