Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z masą serową i znakomitą frużeliną wiśniową. Sprawdzi się podane podczas przyjęcia, ale również jako propozycja na niedzielne ciasto.
Blaszka 25x37 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1730
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1730
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Składniki
Biszkopt. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać na sztywną pianę. Pod koniec wsyp cukier i miksuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Do mamy jajecznej dodaj mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj. Do tortownicy wyłożonej papierem wylej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez około o40 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa. Ser zmiksuj z cukrem. Żelatynę rozpuść w 7 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy będzie gotowa dodaj ją do sera i ponownie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywną pianę i zmieszaj ją z serem twarogowym.
Frużelina Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek. Przesyp je do garnka i wlej odrobinę wody, zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy puszczą sok wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Do szklanki odlej odrobinę soku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie całość przelej do garnka, całość zagotuj. Zdejmij z ognia wlej sok z cytryny i znowu zamieszaj.
Na biszkoptowy spód wyłóż równomiernie masę serową i wygładź. Na wierzch umieść frużelinę. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.