Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jesienna fantazja to wielowarstwowy deser pełen uwielbianych przez wszystkich słodkości – w sam raz na poprawę humoru w ponure, jesienne popołudnie.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 327
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 491
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 714
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 327
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 491
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 714
Składniki
Zetrzyj 50 g gorzkiej czekolady na tarce o grubych oczkach. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Połącz z jogurtem i 100 g płynnego (przestudzonego) masła. Do masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do masy wiórki czekoladowe.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zmiel w malakserze herbatniki (możesz też rozgnieść je np. wałkiem). Połącz ze 100 g płynnego masła. Dokładnie wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy, w której piekło się ciasto. Rozsmaruj na warstwie ciastek połowę masy kajmakowej (wcześniej podgrzej ją chwilę, by była bardziej plastyczna). Wstaw tortownicę do lodówki.
Zblenduj banany (odłóż kawałek do dekoracji). Zmiksuj je z serkiem mascarpone. Jeśli chcesz, dosłodź cukrem pudrem. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij 150 ml śmietany kremówki. Połącz z lekko przestudzonym mlekiem z żelatyną. Delikatnie wymieszaj śmietanę z masą serowo-bananową. Przełóż do tortownicy. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę (150 g deserowej, 100 g mlecznej) i 5o g masła. Dolej 150 ml śmietany kremówki. Gotuj przez kilka minut, co pewnie czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Na stężałej masie serowo-bananowej rozsmaruj kolejną porcję kajmaku. Włóż do tortownicy ciasto. Na wierzchu rozsmaruj tężejącą masę czekoladową. Udekoruj plasterkami banana. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki.