Lubię takie ciasta, szybkie i smaczne. Teraz sezon na jeżyny.
Ciasto jeżynowe łyżką mieszane
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g

Etapy przygotowania
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 92

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1787

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35092

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 298
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 112
Ostatnio komentowane przepisy

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 92

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1787

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35092

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 298
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 112



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.
mniam pyszotki :)
mniam pyszotki :)
Przepyszne ciasto, bardzo apetycznie wyglada :)