Lubię takie ciasta, szybkie i smaczne. Teraz sezon na jeżyny.
Ciasto jeżynowe łyżką mieszane
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g

Etapy przygotowania
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1815

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1242
U nas wciąż jeszcze trwa sezon na dynię, powstała więc niezwykle urodziwa sał...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Ser
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 29

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i elegancki obiad, który jednocześnie nie spr...
Odsłon: 177

Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 221
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1815

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1242
U nas wciąż jeszcze trwa sezon na dynię, powstała więc niezwykle urodziwa sał...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Ryż
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Ser
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 29

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i elegancki obiad, który jednocześnie nie spr...
Odsłon: 177

Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 221



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.
mniam pyszotki :)
mniam pyszotki :)
Przepyszne ciasto, bardzo apetycznie wyglada :)