Lubię takie ciasta, szybkie i smaczne. Teraz sezon na jeżyny.
Ciasto jeżynowe łyżką mieszane
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g

Etapy przygotowania
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1558

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 80
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 49

Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 2299

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 146

Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Cienko rozbita, z kremowym i aromatyczny...
Odsłon: 4389
Ostatnio komentowane przepisy

Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1558

Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 80
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 49

Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 2299

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 146

Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Cienko rozbita, z kremowym i aromatyczny...
Odsłon: 4389



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 150 g
- proszek do pieczenia czubata łyżeczka
- drobny cukier 50 g
- 1 spore jajko
- mleko 50 ml
- olej rzepakowy 100 ml
- Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
- cukier puder 46 g
- mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
- Jeżyny ok.200 g
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki. Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką. Piec w do 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać pudrem.