Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na niezwykle orzeźwiające ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem. Fantastyczny deser na cieple letnie dni. Łatwe do zrobienia i bardzo atrakcyjnie wyglądające. Deser jest lekki i schłodzony cudownie orzeźwia w upalne dni. Deser, który wspaniale się sprawdzi na ogrodowe party.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 213
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 956
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666475
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 213
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 956
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666475
Składniki
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane herbatniki wysypać na tortownice wyłożoną pergaminem. Tortownica o średnicy 22 cm. Ciasteczkowy spód równomiernie rozłożyć po dnie formy i dobrze docisnąć np.: dnem szklanki. Tak przygotowana formę włożyć do lodówki. Żelatynę zalać zimna woda i odstawić do napęcznienia.
W dużej misce ubić śmietanę wraz z cukrami. Do ubitej smietany dodać miód i jogurt. Całość dokładnie wymieszać. Napęczniałą żelatynę zalać gorącym sokiem pomarańczowym i rozpuścić mieszając. Rozpuszczona żelatynę przestudzić a następnie dodać do masy jogurtowej. Można najpierw do żelatyny dodać kilka łyżek masy jogurtowej i dobrze ze soba połączyć. Masę dobrze wymieszać, a następnie wylać na przygotowana wcześniej bazę ciasteczkową . Ciasto wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
W międzyczasie we wrzątku rozpuścić galaretki i również odstawić je do lekkiego stężenia. Z kawałków arbuza i melona za pomocą półkulistej łyżeczki wydrążyć miąższ. Kawałki owoców ułożyć na stężałej masie jogurtowej i całość zalać tężejąca galaretka. Gotowy deser przelozyc do lodówki i zostawić go tam na minimum trzy godziny, a najlepiej na noc. Smacznego!