Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu. Jak już pieczemy to większą ilość. Zawsze znajdzie się ktoś chętny, aby się przyłączyć do tego smacznego, aczkolwiek kalorycznego obiadu. Przygotowując golonkę należy zarezerwować sobie trochę czasu. Nie będziemy przy niej cały czas stali, ale jednak trzeba o niej stale pamiętać, bo robi się ją etapami. Ale za to efekt murowany!!! :-)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
Golonki myjemy, wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 90 minut w wodzie z przyprawami (ziele angielskie, sól, liść laurowy i czosnek pokrojony w kawałki - 3 ząbki)
Golonki po ugotowanie wyjmujemy i odstawiamy na chwilę, aby przestygły.
Po ostygnięciu nacinamy je niezbyt głęboko w szachownicę
Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem ( 2 łyżki ), przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( 4 duże ząbki ), kminkiem ( 1 łyżeczka ), pieprzem ( pół łyżeczki ) i ewentualnie solą ( odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba marynatę dosalamy ).
Przestudzone golonki wkładamy do naczynia z marynatą, układamy tak, aby marynata przykryła golonki. Jeżeli marynaty będzie mało, można dodać piwa.
Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy kapustę: odciskamy ją z nadmiaru soku, kroimy na mniejsze części, zalewamy woda i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli wodą, w której gotuje się kapusta jest za kwaśna można ją w trakcie gotowania wymienić
Po godzinie wyjmujemy golonki z lodówki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na przygotowanej uprzednio kapuście i pieczemy w piekarniku.
Nie wylewamy marynaty, będzie nam potrzebna do polewania golonki.
Golonkę pieczemy ok 90 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia, mięso polewamy od czasu do czasu pozostawioną marynatą.
Na ostatnie 10 minut przełączamy na funkcję grill(górna grzałka) i pieczemy, tak aby skórka ładnie się przypiekła.