Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto jogurtowe z brzoskwiniową nutą"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 186
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 186
Składniki
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wbij do tej masy całe jajka, a następnie przełóż jogurt naturalny. Wszystkie wymieszaj przez kilka minut na gładką masę, najlepiej używając miksera.
Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść, ale uważaj, aby jej nie przypalić. Rozpuszczony tłuszcz przestudź. Partiami wlewaj przestudzoną Kasię do masy jogurtowo-jajecznej. Wymieszaj łyżką.
Brzoskwinie odsącz z zalewy. Po chwili pokrój je na mniejsze kawałki. Jeśli używasz świeżych owoców, usuń z nich pestki i zdejmij skórkę. Ciasto przełóż do wysmarowanej kostką do pieczenia Kasia i wysypanej mąką tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Lekko powtykaj w ciasto kawałki brzoskwiń. Piecz placek ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Czas przygotowania: 40 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 265 kcal
Jeśli zależy Ci na tym, by ciasto było puszyste i miało wspaniały maślany smak, użyj kostki do pieczenia.Źródło: Na żywo