Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jogurtowe z jabłkami to wariacja na temat klasycznej szarlotki. Jest od niej pulchniejsze, bardziej wilgotne. Klasyczny smak jabłek z cynamonem został połączony z aksamitnością jogurtu naturalnego. Ten deser przygotowuje się bardzo szybko i prosto. A jeśli masz pod ręką inne owoce, możesz z powodzeniem zastąpić nimi jabłka z cynamonem.
Blacha o wymiarach 25 x 35 cm
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 558
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 558
Składniki
Jajka utrzyj ze szczyptą soli na jasną masę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ucierając. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wlej strużką olej. Całość wymieszaj.
Dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy jajeczno-jogurtowej. Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką, tylko do połączenia składników.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w cienkie plastry. Możesz też użyć robota kuchennego. Oprósz owoce cynamonem.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Rozłóż równomiernie plasterki owoców i wciśnij je palcem w głąb masy. Rozłóż drugą warstwę jabłek i ponownie wciśnij. Ponawiaj czynność do całkowitego wykończenia owoców. Wierzchniej warstwy nie dociskaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz ciasto przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz ciasto przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.