Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto z dodatkiem słodkich malin to bez wątpienia najlepszy pomysł na letni wypiek. Ciasto przygotujesz z prostych składników, które w większości z pewnością masz już w domu. Ciasto jogurtowe z malinami możesz upiec w foremce o wielkości 24 × 24 cm lub tak, jak my, w tortownicy o średnicy 25 cm. Jeśli masz ochotę, maliny możesz zmieszać z truskawkami lub borówkami.
Miska, mikser, rózga kuchenna, tortownica o średnicy 25 cm
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 401
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8007
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2693
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 401
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8007
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2693
Składniki
Maliny przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier. Składniki miksuj na średnich obrotach, do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić. Następnie cienką strużką, nie przestając miksować, wlewaj olej. Gdy składniki się połączą, wyłącz mikser.
Do masy jajecznej dodaj jogurt naturalny i wymieszaj za pomocą rózgi. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie całość wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25 cm natłuść klarowanym masłem (zarówno spód, jak i brzegi) i obsyp bułką tartą. Następnie wylej do niej ciasto i wygładź z wierzchu.
Na górze ciasta powykładaj maliny.
Ciasto piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 45 minut.