Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd natknęłam się na przepis na szybkie ciasto jogurtowe upiekłam już kilka wariacji na ten temat. Za każdym razem trochę inaczej smakuje a co najważniejsze zawsze wychodzi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia gęstość ciasta. Bo ta tak na prawdę zależy od wielkości jajek, rodzaju mąki itp. Ciasto po zamieszaniu łyżką powinno powoli się wyrównywać. Jeśli od razu robi się gładkie na powierzchni grozi zakalcem :) Dziś wersja ciasta jogurtowego z owocami leśnymi.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 75
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
W jednej misce mieszam trzepaczką wszystkie płynne składniki, tj. jajka, olej, jogurt aż do połączenia się składników.
W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę.
Do płynnych składników wsypuję powoli suche mieszając łyżką aby składniki połączyły się w ciasto. Na zakończenie dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jak jest za rzadkie dosypuję trochę mąki a jak za gęste trochę jogurtu.
Ciasto wylewam na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam owoce.
Piekę 30-35 min w piekarniki nagrzanym do 200 stopni do suchego patyczka.