Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia, którego potrzebujemy zaledwie kilka składników. Jogurtowy suflet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest wyjątkowe.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 47
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1336
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1198
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 160
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 47
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1336
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1198
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 160
Składniki
Tortownica 20 cm wyłożona na dnie i na rancie papierem do pieczenia. Rant wykładamy papierem tak, aby wystawał ponad niego ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta bardzo mocno. Piekarnik nagrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka łączymy z jogurtem rózgą (użyłyśmy skyr waniliowy, ale każdy inny jogurt byle nie pitny będzie dobry) i skrobią kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia (jest to składnik, który można pominąć, ale my chciałyśmy aby ciasto wyrosło bardzo duże). Odkładamy na bok masę jogurtową i przystępujemy do ubijania piany z białek.
Dajemy do piany szczyptę soli, następnie ubijamy ją 2-3 minuty i powoli wsypujemy cukry. Pianę ubijamy dalej jeszcze 5 minut, aż będzie lśniąca i sztywna. Ubitą pianę łączymy z masą jogurtową rózgą delikatnie, aby jej nie zniszczyć.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i mieszamy ciasto delikatnie spiralnym ruchem. Następnie stukamy blaszką o blat 2-3 razy. Tak przygotowany suflet jogurtowy wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ciasto w 160 °C 20 minut. Po upływie 20 minut otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę (odliczamy 5 sekund). Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej ciasto w 120 °C 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy suflet od razu z piekarnika. Lekko studzimy i przekładamy na paterę. Możemy oprószyć go cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowy suflet gotowe!