Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu uwielbiają wszyscy miłośnicy kawy i słodkości. Jeśli jednak znudziło ci się tradycyjne wydanie tego włoskiego deseru, mamy dla ciebie ciekawą wariację. Klasyczne, małe biszkopty zastąpiliśmy czekoladowym biszkoptem, jednej części kremu nadaliśmy wiśniowy akcent, a środek ciasta zaskakuje orzechową wkładką. Ze względu na dekoracyjne wykończenie smakołyku ciasto Kacperek jest idealną propozycją na rodzinne uroczystości i przyjęcia.
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania kakaowego biszkopta. W misce wymieszaj przesiane mąki, kakao oraz cukier waniliowy. Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z połową cukru na puszystą masę. W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę. Przełóż białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnymi ruchami od góry do dołu wymieszaj całość. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąkę blaszki (21 x 32) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30-35 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj wkładkę orzechową. Orzechy posiekaj i wsyp do miski. Następnie dodaj do nich przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, utrwalając cukrem. Następnie dodaj miód (w razie potrzeby lekko podgrzej, aby był płynny). Stopniowo dodawaj suche składniki do piany i delikatnie mieszaj szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia, po czym przełóż do foremki (21 x 32) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudź i zedrzyj papier.
Przygotuj syrop do nasączenia ciasta. W rondelku wymieszaj cukier z wodą (możesz podgrzać lub użyć ciepłej wody) i odstaw, aż powstanie syrop, który czasie się karmelizować. Na koniec dodaj espresso lub napar z kawy rozpuszczalnej, wymieszaj i odstaw.
Przygotuj krem mascarpone. W małym garnku zagotuj wodę. Żółtka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski, ustaw na garnek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy masa jajeczna uzyska temperaturę pokojową, utrzyj serek mascarpone i stopniowo dodawaj do niej przestygłą masę. Ubij na jednolity krem. Podziel masę na dwie części i dodaj do jednej syrop wiśniowy. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Przejdź do złożenia ciasta. Biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty i dolny placek ułóż na tacy. Nasącz biszkopt syropem, wyłóż połowę jasnego kremu, wyrównaj i przykryj orzechową wkładką. Wkładkę też delikatnie nasącz, wyłóż drugą połowę jasnego kremu i przykryj ciemnym biszkoptem. Kakaowy placek nasącz i wyłóż na niego 1/3 różowego kremu. Pozostałą część kolorowej masy włóż do rękawa cukierniczego i wykonaj na wierzchu ozdobne dekoracje. Wierzch ciasta posyp tartą czekoladą. Możesz też dołożyć kandyzowane lub karmelizowane wiśnie. Wstaw ciasto Kacperek do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmij, krój i podawaj.