Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zwane często "Milky way". Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1914
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29412
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 776
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1914
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29412
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 776
Składniki
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.
Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.