Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zwane często "Milky way". Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15801
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4781
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 493
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15801
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4781
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 493
Składniki
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.
Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.