Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kapłanka zachwyci miłośników budyniowych wypieków. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone jako dodatek do południowej kawy w upalne dni.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Ubij białka na sztywną pianę. Nadal miksując wsypuj partiami cukier, a następnie dodaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera i łyżkami wsypuj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej do blaszki o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piecu nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Jedną szklankę mleka odlej i roztrzep z żółtkami i budyniem. Resztę mleka wlej do rondelka, wsyp cukier i cukier waniliowy/waniliowy miąższ i rozmieszaj. Na gotujące się mleko wlej płyn jajeczno-budyniowy i stale mieszając ugotuj budyń. Odstaw do ostygnięcia. Utrzyj miękkie masło z budyniem, dodając go po łyżce. Efektem powinien być gładki, puszysty krem.
Do rondelka wrzuć masło, wlej wodę i wsyp cukier, a następnie podgrzej i połącz składniki uzyskując jednolitą masę. Dosyp mleko w proszku oraz kakao i mocno wymieszaj, by nie powstały grudki.
Przestudzony biszkopt przekrój na pół. Na pierwszą część biszkoptu wyłóż masę budyniową i przykryj drugim biszkoptem. Posmaruj ciasto dżemem i wyłóż resztę masy. Na masie ułóż biszkopty i polej je kakaową polewą. Zamiast polewy możesz oprószyć ciasto warstwą kakao. Ciasto powinno stać w lodówce całą noc. Podawaj schłodzone z filiżanką espresso lub mrożonej latte.