Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo proste, nie wymaga dużo czasu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
4 jajka ubić mikserem razem z 4 łyżkami cukru. Dodać 4 łyżki mąki i proszek, dalej miksując. Wlać do formy 25x35 i piec ok.25-23 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić. Na wierzch posmarować masę kajmakową.
Na masę poukładać herbatniki.
Masa I: 1 szklankę mleka zagotować z 0,5 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka wymieszanego z mąkami (2 łyżki maki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej) . Pogotować chwilkę, aż zgęstnieje. Masę wystudzić. Dodać utartą margarynę. Dobrze utrzeć. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć na herbatniki.
Masa II: Śmietankę 30 % ubić( aby dobrze się ubijała, musi być dobrze schłodzona) Dodać 2 łyżki cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dalej ubijając dodać żelatynę. Wyłożyć na ciasto. Zetrzeć czekoladę i posypać ją na wierzch. Wstawić do lodówki.