Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kawowy przełożony kremem budyniowym również o smaku kawowym. Ciasto jest dedykowane szczególnie miłośnikom kawy. Jest pyszne, bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Aromatyczne i wilgotne.
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 153
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3215
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3493
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 603
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 153
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3215
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3493
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 603
Składniki
Biszkopt. Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok. Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.
Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy. Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka).
Krem. Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka.
W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.
Składamy ciasto. Biszkopt przekrawamy na pół i do formy wkładamy górę ciasta odwróconą.
Mocno nasączamy blat, wykładamy krem (odkładamy 2 łyżki kremu do worka cukierniczego z ozdobną końcówką). Na wierzch nakładamy spód biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu kawowego.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy nią ciasto. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie robimy ozdobne rozetki na cieście.
Ciasto kawa z mlekiem gotowe!
Nasza rada: Jeśli nie mamy możliwości kupić budyń cappuccino możemy użyć budyń śmietankowy i dodać do niego zaraz po ugotowaniu czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i dokładnie masę budyniową połączyć z kawą.