Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników kawy:) Ciasto kawowe na herbatnikach z masą kawową z dodatkiem wiśni i biszkoptów nasączonych ponczem rumowym i udekorowane mleczną czekoladą.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 206
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 206
Składniki
Ciasto przygotowywałam na blaszce o wymiarach 4 herbatniki na 4 herbatniki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu: z 0,5 l zimnego mleka odlewamy o,5 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy /jeśli jest bez cukru dodajemy zalecaną ilość cukru/. Do gotującego się mleka wlewamy pozostałe 0,5 szklanki mleka z dodanym i wymieszanym proszkiem budyniowym i energicznie mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem /2 łyżki/ i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem z dodatkiem cukru pudru na gładki krem. Następnie ciągle ucierając małymi porcjami dodajemy zimny budyń. kiedy krem już będzie jednolity na koniec dodajemy wystudzony napar kawowy i dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy 1 warstwę herbatników a na nich rozsmarowujemy połowę masy kawowej. Biszkopty zanurzamy w ponczu /herbacie wymieszanej z rumem/ i układamy na masie kawowej tak by biszkopt znalazł się centralnie nad herbatnikiem co ułatwi krojenie ciasta. Miedzy biszkoptami układamy odsączone wiśnie. Na biszkoptach i wiśniach rozsmarowujemy resztę kremu kawowego i przykrywamy warstwą herbatników. .
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy. Ciągle mieszając roztapiamy czekoladę i łączymy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę