Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto kawowe bez pieczenia, choć nie wymaga wysokiej temperatury, wymaga dość sporo czasu przygotowań. Ale warto! To będzie prawdziwa, kawowa poezja w ustach!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6941
Polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5230
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2303
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6941
Polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5230
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2303
Składniki
Przygotuj spód. W misce wymieszaj masło orzechowe, miód i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę migdałową, kawę i sól. Wymieszaj do połączenia składników w jednolitą masę. Dwie blaszki do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę rozłóż do nich równomiernie, dociskając do dna. Włóż formy do zamrażarki na co najmniej 20 minut.
Przygotuj warstwę karmelową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i odstaw. Do dużego garnka włóż: masło, cukier, kawę i mleko skondensowane. Podgrzewaj na średnim ogniu aż mieszanina zacznie wrzeć. Wlej powoli śmietankę i mieszaj przez ok. 30 sekund. Karmel powinien osiągnąć temperaturę 110 st. Celsjusza. W tym momencie należy go zdjąć z ognia. Dodaj wanilię i sól. Wymieszaj i lekko przestudź, a następnie podgrzej i dodaj żelatynę. Rozprowadź ją dokładnie w masie. Karmel przelej do osobnego pojemnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie równomiernie wylej go na blaty znajdujące się w zamrażarce i wstaw całość ponownie do mrożenia.
Przygotuj krem. Śmietankę podgrzej, ale nie zagotowuj. Zdejmij ją z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Schładzaj przez ok. godzinę. Rozprowadź kawę w wodzie i także pozostaw do ostygnięcia. W misce utrzyj mascarpone. Dodawaj powoli chłodną już śmietankę z czekoladą oraz kawę. Wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przygotuj galaretkę. Żelatynę wymieszaj z wodą i pozostaw do napęcznienia. Podgrzej ją w mikrofalówce do rozpuszczenia i podziel na dwie części w proporcji ¾ do ¼. Do większej porcji wody dodaj ½ łyżeczki kawy, by uzyskać delikatnie bursztynowy kolor. Do mniejszej części wody dodaj pozostałą kawę, by była ciemniejsza. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, do momentu aż rozpocznie się proces tężenia.
Złóż ciasto. Wyjmij jeden blat z zamrażalnika. Rozprowadź na nim połowę kremu. Następnie wyjmij drugi blat i delikatnie wyciągnij go z blachy. Przełóż go na rozłożoną wcześniej warstwę kremu i przykryj go drugą częścią kremu. Wyrównaj. Na wierzch wylej jaśniejszą galaretkę i wstaw całość do lodówki na ok. 5 minut. Następnie ciasto wyjmij i wylewaj punktowo ciemniejszą galaretkę. Dla lepszego efektu możesz rozprowadzić smugi za pomocą patyczka od szaszłyków. Ciasto kawowe bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia. Podawaj na zimno.