Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto z kawałkami ptasiego mleczka - na pewno każdemu z Was posmakuje. Polecam gorąco!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 111
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 111
Składniki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, kakao, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Ciasto z orzechami: Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy. Wsypujemy pokrojone orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach w foremce 25/36.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy kawę, mieszamy żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujemy krem. Studzimy go i ucieramy z masłem. Przełożenie: Ciasto - masa - tężejąca galaretka wymieszana z ptasim mleczkiem pokrojonym w kostkę - masa - ciasto z orzechami