Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowo malinowe to wyjątkowe połączenie charakterystycznego smaku kawy i słodyczy malin z delikatnym biszkoptem kakaowym. Jego przygotowanie wymaga kilku kroków, jednak efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza. To ciasto to idealny wybór na eleganckie przyjęcie czy rodzinne spotkania.
Blaszka: 23 x 32 cm
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 70
Smaczne danie :)
Odsłon: 361
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 803
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 314
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 70
Smaczne danie :)
Odsłon: 361
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 803
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 314
Składniki
Przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym odstaw. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Po czym dodawaj po jednym żółtku, aby uzyskać jasną, puszystą konsystencję. Następnie dodawaj (po łyżce) mączną mieszankę przy zmniejszonych obrotach miksera. Przelej biszkopt do formy (23 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz przez 25-30 minut. Biszkopt ostudź, po czym przekrój na dwa równe blaty. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej wilgotne, nasącz biszkopty ponczem na bazie herbatki malinowej z odrobiną malinowej nalewki lub naparu z kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami likieru kawowego.
Przygotuj krem kawowy. W małym rondlu zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną i wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ostudzony krem odstaw do pełnego wystudzenia (najlepiej w lodówce). W misce zmiksuj serek mascarpone, po czym po łyżce dodawaj wystudzony krem. Zmiksuj całość, aby uzyskać jednolity krem. Jeśli krem jest zbyt lejący, utrwal go 1 łyżeczką rozpuszczonej żelatyny.
Przygotuj malinowy krem. Żelatynę rozpuść w ok. 70 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia. Maliny zblenduj blenderem na jednolity mus, dosyp cukier i zmiksuj. W dużej misce utrzyj serek mascarpone i stopniowo dodawaj maliny. Na koniec cienką strużką wlewaj tężejącą żelatynę i wymieszaj masę łyżką.
Złóż ciasto. Na dolny biszkopt wyłóż połowę kremu kawowego, a na to połowę masy malinowej. Następnie wyłóż drugi blat i wykładaj kolejno krem kawowy i malinowy. Wstaw deser do lodówki do pełnego schłodzenia (najlepiej na całą noc). Ciasto kawowo malinowe posyp przed podaniem startą czekoladą i serwuj schłodzone.