Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, bardzo smaczne ciasto które nie wymaga dużo pracy. Jest bardzo wilgotne. Można je przełożyć dowolnym kremem, powidłami, zalać galaretką z owocami lub podać bez niczego. Polecam.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 265
Składniki
Ciasto; 350g mąki 200g cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml kefiru 1 szklanka oleju <250ml> 2 jajka + dowolny aromat np. rumowy Jajka ubić z cukrem, dodać olej, aromat oraz kefir. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane suche składniki <mąka, soda, proszek, kakao>. Gotowe ciasto przelać do formy 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160*C przez około 50 - 60 minut. Wystudzić w piekarniku i przekroić na dwa spody.
Masa; 500 ml śmietanki 30% 100g mlecznej czekolady 1 jajko 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru 3 - 4 łyżeczki żelatyny +dowolny aromat np. rumowy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem, aromatem,kakao i żelatyną. Następnie dodać śmietanę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać <Najlepiej mikserem na wolnych obrotach>. Pozostawić do czasu aż zacznie tężeć.
Polewa: 150g opakowanie cukierków Toffi "Chocotini" z biedronki 3-4 łyżki przegotowanej wody Do rondelka dodajemy wodę oraz cukierki. Mieszając rozpuszczamy na wolnym ogniu. Na jeden blat nakładamy mocno tężejącą masę, przykrywamy drugim blatem, polewamy gorącą polewą, posypujemy okruchami z ciasta. Bardzo smaczne i mocno wilgotne ciasto. Polecam. Można je przełożyć tylko powidłami lub zalać galaretką z owocami.