Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto bez pieczenia składające się warstw herbatników, przełożone kremem czekoladowym i orzechowym. Deser jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień. Nie należy do lekkich deserów jednak gdy je przygotujecie nie pożałujecie. Pycha.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35993
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35993
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Spód formy wyłożyć herbatnikami, nasączyć mlekiem. Na warstwę wyłożonych herbatników rozsmarować nutellę ( lekko podgrzać wtedy będzie się łatwo rozsmarowywać). Przykryć kolejną warstwą herbatników które nasączamy.
Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy ubitą śmietankę kremówkę. 3/4 kremu rozsmarować na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników, nasączyć. Włożyć ciasto do lodówki
Masa orzechowa: Do rondelka wlewamy 200ml śmietany kremówki. Dodać 2 łyżki miodu i masło, zagotować ciągle mieszając. Wsypać 2 szklanki mleka w proszku,mieszać energicznie, następnie dodać orzechy laskowe, mieszać nadal do połączenia się składników. Dodać połowę (125g) serka mascarpone, wymieszać. Masę przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodać do masy orzechowej, zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.Włożyć ciasto do lodówki na 15-20 min aby masa lekko stężała. Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarować. Posypać kakao. Udekorować kawałkami batoników kinder bueno.