Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kinder czekolada to jedna z wariacji na temat słynnego przysmaku dla dzieci. Możesz przygotować je w wersji „dla dorosłych”!
Blacha 40x25 cm
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Składniki
Przygotuj tzw. kąpiel wodną. Napełnij garnek niewielką ilością wody i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum.
Wbij do metalowej miski (o średnicy garnka lub nieco większej) całe jajka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Umieść miskę na garnku z gotującą się wodą. Utrzyj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Po kilku minutach zdejmij miskę z garnka i ubijają nadal – do czasu, aż masa przestygnie.
Odłóż około 1/3 masy jajecznej. Do reszty przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj (do połączenia składników).
Wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 40x25 cm. Natłuść lekko papier. Przelej do blachy ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto wyjmij z blachy razem z papierem, poczekaj aż chwilę przestygnie i zwiń w roladę. Owiń bawełnianą ściereczką i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem do ciasta. Roztop w rondelku 2-3 łyżki masła. Dodaj pokruszoną czekoladę i kakao. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Resztę masła rozetrzyj i połącz w misce z pozostałą masą jajeczną. Dodaj przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszaj. W wersji „dla dorosłych” możesz dodać do kremu trochę rumu.
Rozwiń ostrożnie ciasto. Posmaruj jego płat kremem i zawiń z powrotem. Odrobinę kremu odłóż do dekoracji. Roladę owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj na jednolity sos. Schłodzoną roladę posmaruj z wierzchu resztą kremu, oprósz posiekanymi orzechami i oblej polewą. Wstaw z powrotem na co najmniej godzinę do lodówki.