Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z pysznym kremem - smakuje jak batonik Kinder Pingui. Nie jest za słodki, więc idealnie pasuje do kawy. Szybko się go robi i wychodzi za każdym razem.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4289
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4289
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno - podczas ubijania dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy po 1 żółtku i mieszamy mikserem. Wlewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy stopniowo do naszej masy i mieszamy - tym razem już łyżką. Gdy wszystkie składniki będą już starannie połączone przelewamy masę na okrągłą blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale biszkopt zostawiamy jeszcze w nagrzanym piekarniku przez 10 min. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
MASA: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera, w trakcie ubijania dosypujemy po łyżeczce przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Serek mascarpone przekładamy do kolejnej miski i miksujemy, żeby go rozbić. Gdy będzie już puszysty przekładamy do niego po łyżce bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Do kubeczka sypiemy żelatynę, zalewamy małą ilością wody i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy żelatyna będzie już rozpuszczona dodajemy do niej łyżkę masy, dokładnie mieszamy a następnnie całość przekładamy do miski z masą i starannie mieszamy. Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt kroimy na pół lub na 3 części i przekładamy masą.
Możemy podawać ze świeżą miętą. Łasuchom polecam posypanie ciasta cukrem pudrem.
Smacznego :)