Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
1. Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy 2. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka 3. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną 4. Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C
5. Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
7. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C
9. W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę 10. Batony kruszymy i łączymy z masą
11. 1/3 masy wykładamy na biszkopt 12. Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę
13. Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem
14. Biszkopt smarujemy pozostałą masą
15. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto 16. Chłodzimy 1 godzinę w lodówce
17. Ciasto gotowe 18 Smacznego