Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą możesz się delektować przez cały rok. Lekkie ciasto z cytrynowym posmakiem, pełne wiórków kokosowych łączy się z delikatnym kremem na bazie serka ricotta i śmietany. Ciasto idealne do herbaty i na każdą okazję.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2149
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmieszaj mleko kokosowe, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. W misie robota kuchennego utrzyj miękkie masło z cukrem na gładki, puszysty krem. Następnie wbijaj po jednym jajku, a gdy masa będzie jednorodna, stopniowo dodawaj mieszankę mleka kokosowego. Dokładnie miksuj i nie przejmuj się rzadką konsystencją ciasta. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23 x 33) i wyrównaj. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia, po czym wyjmij z formy.
Przygotuj krem. Na dużej blasze piekarnika równomiernie rozsyp wiórki lub płatki kokosowe i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 5-7 minut, by stały się złociste. Następnie zostaw do całkowitego wystygnięcia. W dużej misce ubij ricottę z cukrem i ucieraj do pełnego połączenia (3-5 minut). W drugiej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i delikatni połącz obydwie masy. Na koniec dodaj połowę porcji podpieczonych wiórków koksowych i ponownie wymieszaj. Wyłóż krem na ciasto, posyp resztą wiórków kokosowych i wstaw deser do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto kokosowe podawaj najlepiej schłodzone.