Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosowe z jabłkami to świetny pomysł na szybkie ciacho dla niezapowiedzianych gości. Ciasto przygotujesz w 10 minut plus pieczenie.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2405
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 318
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2405
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 318
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto kokosowe z jabłkami powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jeszcze wiórka kokosowe i mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na bok. Masło umieszczamy w misce od miksera, wsypujemy również cukier. Miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miskujemy do połaczania się składników. Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty miksera do najmnieszych i stopniowo wsypujemy mieszankę kokosową (mąka, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe) na zmianę z mleczkiem kokosowym. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to również zrobić szpatułką. Jabłka obieramy, pozbywamy się zgniazd nasiennych i kroimy na grubsze piórka. Jabłka możemy skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Możemy użyć dowolnych jabłek. W tym przepisie użyłam papierówek. Blaszkę 28×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kokosowe do foremki. Na wierzch układamy jabłka. Ciasto kokosowe z jabłkami pieczemy 45 minut w 160 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.