Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto koliber to wyśmienity wypiek, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Bananowo-orzechowo-ananasowe ciasto przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie serka śmietankowego podbije Wasze podniebienia i sprawi, że nabierzecie ochoty na więcej!
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3234
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3234
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Orzechy wkładamy do woreczka foliowego i przy użyciu wałka kruszmy na małe kawałeczki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej. Składniki mieszamy do połączenia.
Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Owoce blendujemy na jednolity mus.
Owocowe puree przekładamy do miski z ubitymi żółtkami. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone orzechy i cynamon. Na koniec do miski lądują białka.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone blaty ciasta koliber studzimy, następnie dzielimy na dwie części równej wysokości.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy razem z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie do miski dorzucamy serek śmietankowy. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Blaty ciasta przekładamy kremem śmietankowym. Kremu powinno wystarczyć nam na przełożenie ciasta oraz pokrycie góry i boków naszego deseru.
Ciasto koliber dekorujemy orzechami pekan. Przed podaniem deser należy schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.